Naše výrobky sladíme pouze xylitolem

Naše mentolové bonbóny  obsahují plných 92% xylitolu, což znamená, že každý balíček obsahuje téměř 14 g.

Březový hájProč ho používáme? Protože je to ekologicky získaná přírodní surovina, která  je navíc i velmi zdravá pro náš chrup.

Xylitol byl poprvé získán z finské břízy na počátku 20. století. Jeho zvláštní jméno je odvozeno z řeckého slova “xyl”, které znamená “dřevo”, a proto je také znám pod názvem “dřevní cukr”. Toto sladidlo se v přírodě nachází ve stromech, ovoci, rostlinách, produkují ho zvířata a dokonce i člověk.
Toto sladidlo se osvědčilo nejen pro svou skvělou chuť, ale i proto, že neškodí našim zubům, protože účinně zabraňuje tvorbě plaku a kyselých bakterií, které jsou původcem zubního kazu. Ve Finsku se v některých školách dokonce dávají dětem zdarma žvýkačky a  bonbóny obsahující xylitol na podporu zdravých zubů. Logo britské asociace zubních lékařů

 Úzce jsme spolupracovali s Britskou asociací zubních lékařů, která testovala naše mentolové bonbóny  a žvýkačky a vydala osvědčení, ve kterém se uvádí, že Peppersmith žvýkačky a bonbóny jsou účinným pomocníkem v boji se zubním kazem a tvorbou plaku.

Navíc má xylitol o 40% kalorií méně než cukr, o 75% méně sacharidů a má nízký Gl (7).

V některých zemích se vyrábí z kukuřičných klasů, ale my dáváme přednost stromům, protože tím máme jistotu, že se do našich produktů nedostanou škodlivé látky z geneticky modifikovaných rostlin. Náš xylitol je stoprocentně nezávadný, protože pochází z bříz a buků z ekologicky udržovaných lesů v Evropě.

Každé balení mentolových bonbónů Peppersmith(15g) obsahuje 13,8 g xylitolu
a každý balíček žvýkaček Peppersmith(15g) obsahuje asi 10,6 g xylitolu.

K udržení zdravého chrupu je doporučená denní dávka 5 g xylitolu.

 

Co je Xylitol

Čím to, že je xylitol tak skvělou alternativou tradičních cukrů?

Chemický vzorec Xylitolu
Xylitol je přirozeně se vyskytující sacharid, který vypadá a chutná stejně jako stolní cukr. Je to přírodní sladidlo, které lze získat z jakéhokoli dřevnatého vláknitého rostlinného materiálu. Xylitol je v přírodě poměrně rozšířen a většina ovoce a zeleniny, kterou denně jíme, obsahuje nějaké množství xylitolu. Xylitol se také přirozeně vyskytuje v našem těle – dospělý jedinec průměrné velikosti vyrobí při normálním metabolismu až 15 gramů xylitolu denně.

Po chemické stránce  je čistý xylitol bílá krystalická látka, která vypadá a chutná jako cukr.Hromádka cukru a cukr na dřevěné lžíci

Krystalický xylitol je také přímo použitelný pro vaření a pečení. Na rozdíl od jiných cukrů se při vysokých teplotách nerozkládá, takže je skvělý do všech receptů, které vyžadují cukr. Upravit recept pro použití xylitolu nemůže být snazší – jednoduše požadované množství cukru nahraďte xylitolem v poměru 1:1.

Xylitol nepodporuje rozmnožování plísní, takže jeho užívání podporuje růst zdravé střevní mikroflóry. Jeho užívání má jen dvě nevýhody. Ve větším množství má projímavý účinek a není vhodný pro zvířata, může u nich způsobovat hypoglykémii. Někdy se ještě uvádí jeho diuretický účinek, ale toto nebylo jednoznačně potvrzeno.

V potravinách ho můžeme ve složení najít pod zkratkou E 967.

Jak xylitol pomáhá chránit zuby před zubním kazem?

Bakterie ve Vašich ústech se živí cukrem a díky němu se také velice rychle rozmnožují. Při tomto metabolickém procesu vznikají kyseliny, které způsobují vznik zubních kazů.

Při použití žvýkačky nebo bonbonu s xylitolem je útok kyselin, který by jinak mohl trvat přes půl hodiny, zastaven. Protože bakterie ve Vašich ústech, které způsobují vznik zubního kazu, nejsou schopny xylitol metabolicky zpracovat, dochází ke zpomalení jejich růstu. Množství kyselinotvorných bakterií v ústech lze takto snížit až o 90 %. Protože nevznikají žádné kyseliny, pH slin neklesá.

Jak dlouho ochrana vydrží?

Foto zubů a zubního zrcátkaStudie prokazují, že účinek xylitolu na zuby je dlouhotrvající, možná dokonce trvalý. Nízká míra zubních kazů přetrvává i roky po ukončení testů. Kromě toho, že při používání xylitolu škodlivé bakterie v ústech hladoví, dochází také ke zvýšení pH slin v ústech. Jestliže pH dosáhne hodnoty 7, vápník a soli kyseliny fosforečné ve slinách se začnou ukládat do těch částí skloviny, kde je jich nedostatek.

Z toho důvodu se při používání xylitolu projevilo nejen dramatické snížení v počtu nových kazů, ale také zastavení růstu, nebo dokonce jisté zlepšení stavu existujících kazů. Na místech, kde již došlo k odvápnění skloviny, se xylitol podílí na procesech vedoucích k její remineralizaci.

 

Hodnoty společnosti Peppersmith

Držíme se hodnot, které jsme si vytyčili při založení firmy:

  • Naše výrobky musí mít báječnou chuť. 
  • Nechceme škodit svému prostředí, chceme ho naopak zlepšovat.
  • Chceme být zajímaví.
  • Chceme být svěží.

Naše suroviny

Logo ocenění great taste 2013Je velice obtížné najít zdroj chutných a zdravých surovin a navíc nezatěžovat životní prostředí. Když si do rovnice dosadíme náklady na výrobu, mnoho výrobců si přestane lámat hlavu a zvolí ty nejlacinější a snadno dostupné suroviny bez ohledu na to, jaké má tato volba dlouhodobé následky.

Naše firma je nová a považujeme za štěstí, že můžeme od samého začátku dělat všechno správně. Máme jistotu, že používáme suroviny, které pocházejí z ekologicky čistých zdrojů. Jelikož používáme suroviny rostlinného původu, je pro nás důležité vědět, že naši dodavatelé používají postupy, které jsou šetrné k našemu životnímu prostředí a nemají na něj negativní vliv.

 

Záleží nám také na tom, aby naše suroviny prospívaly Vašemu zdraví
a proto používáme výhradně přírodní suroviny.

Logo fy. FeelGoodFamily